почивка на остров Тасос


Общо: 2 хотела .    Показани 1 - 2 виж всички

Търсене на хотел

Не е това, което търсите? Потърсете отново

Почивка на остров Тасос е тази почивката, която ще помните винаги

Резервирайте с отстъпки за ранни записвания до – 45 % и сепозит 10 % до 31.12.2020

Тасос е остров в северната част на Бяло море, близо до брега на Македония, при устието на река Места.  Главен град е Тасос, наричан често Лименас (тоест Пристанище). Второто по големина селище е Лименария. С площ от 380,1 km², това е дванадесетият най-голям остров в Гърция.

Климатът на Тасос е мек, прохладен през лятото и мек през зимата. Хипократ, който в продължение на три години е живял на острова в V век пр.Хр., в книгата Епидемии посочва, че в Тасос „обикновено зимата изглежда като пролет.“ Средната годишна температура е 17,2 °C, а средната лятна температура (юли) е 23,4 °C.

Основният остров е с почти кръгла форма и е заобиколен от малки острови: Тасопула на североизток, с големина 0,7 km² в района между Тасос и континента; Кинира на изток и Панагия на юг, с площ всеки от около 0,4 km² и повишение над морето до 100 m. Малките околни острови до него са Грамвуса, Фурни и Диапори на изток и Пелагос на юг. Най-големите съседни острови в Бяло море са Самотраки – на 58 km, Лимнос – на 73 km и Гьокчеада (Имброс) – на 91 km и от източната и югоизточната му част и на 42 km до полуострова Света гора.

Залива на русалките „Алики“ с малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива и самото място е невероятно красиво. Това е един от най-популярните плажове и е идеален за почивка на остров Тасос. Водата е кристално чиста и това е прекрасно място за всички – деца, плувци и просто излежаващи се на брега. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр.н.е. и две раннохристиянски базилики, построени с материали от храмовете, на носа. Над светилището има пещера, в която са открити дарове за боговете и от най-бедните, напр. рибарски куки. Смята се, че селището е било много проспериращо заради мраморните кариери, чиято работа е прекъсната внезапно, вероятно след земетресение. Полуостровът в древността е бил доста по-голям, но добивът на мрамор е намалил площта му. Скалите са прекрасно място за къпане, но има опасност от многобройните морски таралежи. Все още могат да се видят останки от постланата с мрамор пътека „marmarostrata“, водеща към храмовия комплекс, както и недообработени мраморни блокове.

Зареждане на карта
View
Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
Местоположение Цял екран
There are no available tour for this location, time and/or date you selected.

    Общо: Няма открити екскурзии.    виж всички

    Търсене за екскурзия

    Не е това, което търсите? Потърсете отново