екскурзия Мардин и Горна Месопотамия

Екскурзия Мардин и Горна  Месопотамия

една НЕ ТОЛКОВА ПОЗНАТА ТУРЦИЯ

Мардин,Мидят,Урфа,Немрут,Газиантеп,Гьобекли тепе

Програмата ни е изготвена с достатъчно време за разглеждане на обектите и възможно най-леки преходи

Предимства на нашата програма : не ползваме чартърни полети при които пътуването не винаги е гарантирано,хотели с перфектна локация и рейтинг ( разположени в топ център на градовете и само на няколко километра под Немрут ),достатъчно време за разглежданите обекти,опитни екскурзоводи,без скрити такси

клип от последното ни пътуване

8 дни , 7 нощувки

 дати 14.04.2023 , 20.05.2023 – гарантирана група ! , 02.09.2023 ,20.09.2023 , 07.10.2023

 цена за ранни записвания до 30.01.2023 на човек в двойна стая – 1680 лв 1540 лв

 

1 ден   София-Истанбул  600 км

Днес започва нашето пътешествие с трансфер с автобус/микробус от София до Истанбул.Вечерта ще се настаним в хотел близо до летище Сабиха за нощувка.

2 ден Истанбул -Мардин

Ще имаме сух пакет за закуска и ще отидем на летището за полета ни в 06.45 ч Полетът ни продължава час и петдесет минути и сме в Мардин в 08.35 ч. Следобед ще се настаним в нашият хотел Kaya Ninova и ще се разходим в приказния град Мардин ,който представлява музей на открито озовавайки се в друг свят по тесните каменни улички .Старият град на Мардин е обявен за исторически и културен резерват под защита на държавата и строителството на нови сгради е забранено. Мардин е и градът където заедно живеят представителите на различни религиозни общности и секти.Ще се разходим по чаршиите и ще опитаме най-вкусната леблебия в Турция.Ще видим най-интересните обекти в града -Улу Джами построена през 12ти век, медресето Зинджирийе построено през 1385та година, джамиите Лютфийе и Шехидийе построени през 1371ва година, джамията Дейрюлзафаран Шейх Зъррар чийто строеж приключва в периода на управление на артукския султан Неджметтин Ългази и църквата Кърклар намираща се в центъра на града и построена през 596та година в чест на мъченика Мар Бехнан и сестра му Сара.Ще видим изображенията на Шахмаран почитана в Мардин за която се счита,че е повелителка на змийте и пазителка на мъдростта.Местните вярват,че някога тя е живяла в крепоста,която овенчава града. Ще опитаме най-вкусните кебапи в ресторантчето “Кебапчийница на Ръдо” недалеч от банката Йапъ Креди на главната улица .Това ресторантче от 40 години насам се ръководи от един и същ човек. Същественото в кебапите и другите ястия приготвяни в него  е че месото не се смила в машина за кайма а се накълцва на дребни парчета със сатър.Е време е и за нощувка.

3 ден Мардин –Дара – Мидят – Мардин  200 км общо за деня

Закуска на терасата на хотелът ни от която ще можем да се насладим на изумителна панорама на града ще се отправим към античния град Дара.

Наричат този скален комплекс турската Петра, защото наистина напомня древния град в Йордания, макар и в малко по-умален мащаб. Останките от този античен град се намират само на 30-ина километра от град Мардин.

Първоначално градът е бил некропол и обиталища от скални хралупи, където са открити костите на десетки хиляди хора. Бил е римски лагер, Всъщност некрополът сега е направен като музей вътре в скалите. Специалисти са стигнали до извода, че некрополът е съществувал хилядолетия. Следващите му обитатели обаче не са знаели за предназначението му и през дупката, високо в скалите, са хвърляли боклука си, използвайки го за сметище, което изгаряли. Тази дупка е била направена от първите заселници, които са смятали, че духът им излиза през нея. Оттам са гледали и слънцето и луната.

Дара е уникално място, което те поразява още щом го видиш. Има дълбока пещера, “прозорците” или “вратите”, издълбани в скалите, те карат да усетиш вечността. Казват, че името й идва от персийския цар Дарий. Градът е новооснован през 505 година от император Анастасий I и ставал място на ожесточени битки. Построен е след избухналата през 502 г. персийска война, за да подобри стратегическата позиция на римляните. Може би по това време в скалите е бил издълбан и християнски храм, защото са открити нарисувани Дева Мария и Иисус в скута й. Смята се, че тук са се заселили една от най-старите православни общности в света сюрианите. През 6-7 век Дара била окончателно завоювана от арабите, тя загубва влиянието си и настъпва упадъка й.

По пътя ще спрем да разгледаме един от най-важните обекти в района -манастирът Дейрюлзаферан. Каквото символизира за католиците Ватиканът, това символизира за сюрянидите и този манастир. По тези места още през средата на 1-ви век са се появили първите християнски общности –сюрянити,като техен главен град е Мидят с множество християнски църкви.Манастирът е построен през 493та година от братята архитекти Техеодори и Теходари и до 1937ма година остава център на сюрянидската религия. В подземията на манастира се намира древен храм на почитателите на слънцето.В манастирът в момента живеят само трима монаха.Към обед ще пристигнем в Мидят.Мидят е известен с красивите си каменни къщи с много орнаменти.В него са заснети много от извесните трурските сериали . В градът живее голяма общност от християни,които са известни със своята сръчност и са изключителни каменоделци,дърворезбари и бижутери.Тук можем да си купим някое красиво сребърно бижу.Също друго с което местните се гордеят е виното е ще опитаме и от него.

На близо до Мидят се намира Кафро-етнографско село с множество възстановени християнски къщи в което ще спрем за по кафе.Следобед ще посетим не по-малко величествения  манастир „Св. Гавраил” (на турски „Мор Габриел”). Той е смятан за втория по святост сред православните християни в света. Първият разбира се, е в Ерусалим. Основан е още през 397-а от Св. Самуил и св. Симеон. Цялостната му реставрация завършва през 1997 г. и сега грее в пълния си блясък – неизбродим  и потънал в зеленина. Има поверие, че ако човек 7 пъти дойде в него, става хаджия. Св. Гавраил (Габриел) пристига в него през 7-и век и това е големият разцвет за манастира. В този си вид всъщност той е от 1619 година. В гробницата му са погребани над 10 000 монаси, а в отделни гробове са положени св Гавраил и св. Самуил. На 130-та година след смъртта на Гавраил, обителта е подложена на грабежи, застигат я болести. Тогава изваждат костите на свещеника, отрязват дясната му ръка и тя се превръща в мощи, които се излагат всяка година на 21 август. Манастирът е действащ и в него има 14 монахини, 4 монаха и 1 епископ.Ще се приберем в Мардин за нощувка.

4 ден Мардин – Диарбекир – планината Немрут  240 км

Ще закусим и ще тръгнем към Диарбекир.Той е град-крепост, разположен на бреговете на река Тигър. Заобиколен е от крепостни стени високи 8 метра, с 82 кули и четири порти, през които са минали много български борци за правда, просвета и свобода. Има 4 порти в римски стил, на които някога имало стража, която сутрин да отваря и вечер да затваря входовете към крепостта. Ако някой закъснеел след 12 часа вечер, оставал да пренощува извън пределите на града.

По този начин местните се предпазвали от нападения и нежелани гости. Повечето жители били кюрди, но в града живеели и хиляди християни-арменци, православни араби и сирийци. Българите установявали с диарбекирските християни приятелски връзки и чрез застъпничеството и гаранциите им някои заточеници получавали смекчен режим и право да живеят и работят.

Мястото е описано от много заточеници като пространство на ужаса, страха и смъртта. Те пътували от българските земи в пределите на империята до югоизточните й части пеш под дъжд, сняг, студ и изгарящо слънце. На вратовете им били окачвани специални вериги, наричани лалета. Вървели оковани по няколко човека, за да няма възможност никой да се откъсне от колоната. Ненужно е да се споменава колко много от заточениците умирали по тежкия път заради липсата на вода и храна.

Ще се разходим за снимки и обяд  и сте тръгнем към митичната планина Немрут. След като се настаним в хотелът ни Nemrut Euphrat Hotel ще отидем да направим снимки на залез при гробницата на Антиох I и огромните каменни глави. Ще се върнем за нощувка в хотела.

5 ден Немрут – Газиантеп – Урфа   300 км

След закуска ще тръгнем за град Газиантеп ,който е древния град Антеп споменаван още в библията.По-късно през 1921 г е прекръстен в Газиантеп ,като гази означава велик.Този град е един от най-древните градове обитавани и днес,ще разгледаме музея на мозайките Зеугма един от най-впечатляващите музеи на мозайки в света.В музейя са пренесени музайките от древния град Зеугма основан от Селевк,предводител на конницата на Александър Македонски.Една от най-ценните мозайки Главата на циганката се предполага,че е изображение на Александър Македонски направена с изключително майсторство  с изразително гледащи и следящи те от всяка посока очи.Ще видим крепостта ,която величествено се издига над града и е впечатляваща със своите 36 наблюдателни кули,гробници и джамии. Градът е известен със най-вкусния шамфастък и множеството си сладкарници предлагащи баклави и други деликатеси.Дюнерът е също едно от нещата които да опитате,тук той се приготвя по-различно и има по-наситен вкус.Късният следобед ще се настаним в хотелът ни в Урфа за нощувка.

6 ден Урфа -Гьобекли тепе – Мардин  220 км

Закуска.Урфа  е най-старият християнски град в света.Според легенди тук се е родил пророкът Аврам.Ще се разходим около прочутото езеро със седем вида риби,което според легендите се е образувало след като брата на Аврам се опитал да го изгори.Според местна легенда, ако видите бяла риба във водите му, значи за вас ще бъдат отворени вратите на рая.Днес ще разгледаме Гьобекли тепе – там са впечатляващите руини на най-старото светилище в света. Това е една от най-мистериозните структури, създавани някога от човека. Възрастта на Гьобекли тепе е поне 12 000 години, не по-малко от IX хилядолетие до новата ера. Градежът има кръгла форма (концентрични окръжности, броят на които достига до 20) с релефи на каменните колони, предствляващи обикновено някакви животни. Комплексът е засипан с пясък в VIII хилядолетие до новата ера.

Гьобекли тепе е известен на археолозите още от началото на 1960-те години, но не се знае истинската му значимост. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. Едва след като през 1994 г. местен овчар разкопава една от колоните и открива релеф на странно животно, започват разкопки от организирани от Немския археологически институт в сътрудничество с музея в Шанлъурфа. Скоро става ясно, че се касае за находки от каменния век. Досега са разкопани само 5% от целия комплекс.

Немският археолог Клаус Шмид предполага, че Гьобекли тепе представлява древно култово съоръжение. Изграждането му започва още през мезолита и продължава няколко хилядолетия. След края на VIII хил. пр.н.е. е бил зарит и изоставен.

Е за този ден стига и се връщаме в Мардин вечерта за нощувка.

7 ден Мардин

Днес ще си почиваме в Мардин и ще направим последни покупки.

8 ден Мардин –Истанбул – София

След закуска отиваме на летището за полет в 09.05 чПристигаме в Истанбул в 11.05 ч Отпътуваме за София и живот и здраве ще се приберем около полунощ.

Доплащане при единично настаняване – 450 лв

При желание доплащане за самолетен билет София-Мардин-София с Turkish airlines с цена към момента  !

 

Цената включва:

 • самолетни билети Истанбул – Мардин – Истанбул с чекиран багаж 15 кг
 • трансфер с автобус или микробус София – Истанбул – София
 • всички турове по програмата с лицензиран екскурзовод
 • 2 + 2 нощувки със закуски в хотел Kaya Ninova 4* Мардин или подобен
 • 1 нощувка със закуска в хотел Nemrut Euphrat Hotel 3* Немрут
 • 1 нощувка със закуска в хотел Tessera Butik Hotel  в Урфа или подобен
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3/4* в Истанбул
 • всички трансфери по програмата и входни такси
 • медицинска застраховка включваща покритие Covid-19

Цената не включва:

 • други хранения и напитки
 • лични разходи
 • застраховка Отказ от пътуване
 • бакшиш за шофьора и екскурзовода 10 евро

Условия по резервации

депозит при записване 200 лв

доплащане 30 дни преди отпътуване

*при усложнена обстановка и невъзможност за провеждане на пътуването заплатената сума се възстановява