Северна Етиопия и падината Данакил

СЕВЕРНА  ЕТИОПИЯ и падината ДАНАКИЛ

14 дни / 13 нощувки

цена на човек в двойна стая – 3887 лв


В тази програма сме съчетали древната история на северна Етиопия и падината Данакил едно от най странните, опасни и в същото време вълнуващи места на планетата ни. Гледките са толкова невероятни,че оставят впечатление за извънземен пейзаж – бликащи гейзери,пейзажи обагрени с ярки цветове,обширни солени езера и вулкани затова се пригответе за едно невероятно пътешествие, което определено ще бъде едно от най-ярките преживявания в живота ви.

1 ден ИСТАНБУЛ – АДИС АБЕБА

Полет от Истанбул в 18.15 ч Пристигане в Адис Абеба в 03.05 ч  Посрещане от фирмата партньор,трансфер до хотела и нощувка.

2 ден АДИС АБЕБА – БАХИР ДАР 501 км 8-9 часа

След закуска отпътуване за Бахир дар който е малък град разположен в южната част на езерото Тана най голямото езеро в Етиопия от където извира реката Сини Нил. Ще се движим по дефилето на река Сини Нил един от най-живописните пътища  в Етиопия с изключителни гледки наподобяващи на Гранд каньон.Ще посетим манастира от 13 в  Дебре Лебанос  едно от най-светите места в страната и ще обядваме в местен ресторант.Вечерта настаняване в хотел и нощувка.

3 ден  БАХИР ДАР

Закусваме и се отправяме към градчето Тис Абай където се намира водопада на река Сини Нил спускащ се по скала от 40 м по продължение на 400 м с изумителни гледки.Ще направим снимки и ще се върнем в Бахир дар за обяд.Следобед ще се разходим с лодка по езерото Тана и ще посетим манастира Ura Kidanmihret с множество стенописи на религиозни сцени.Вечеря и нощувка.

4 ден БАХИР ДАР – ГОНДАР  185 км  4 часа

След закуска ще отпътуваме за Гондар известен като “Камелот “ на Африка ,разположен в подножието на величествената планина Симиен Национален парк.Град Гондар през 17 и 18 век е бил столица на Етиопия и дом на много императори и военачалници построили няколко замъка и дворци. Следобяд ще посетим най впечатляващия замък Гондерина на император Фасиладас построен от грубо издялан базалт на два етажа и църквата Силасие.Прибираме се за вечеря и нощувка.

5 ден ГОНДАР – НАЦИОНАЛЕН ПАРК СИМИЕН

Ще закуским и напуснем Гондар и ще се отправим в планината Симиен и входа на Националния парк Симиен.Тук ще се качи местен водач който ще ни придружава до лоджа в който ще се настаним.Следоед ще се разходим за около 2 часа за да се насладим на изумителните гледки и ще се срещнем с живещите тук бабуини.Привечер ще се върнем до ложда за вечеря и нощувка.

6 ден СИМИЕН – АКСУМ

Днес ще закусим рано и ще отпътуваме за Аксум по един от най живописните пътища на Етиопия виещ се по речния пролом .Ранния следобед ще пристигнем в град Аксум кайто е люлка на етиопската култура,християнтството и той е бил първата столица на Етиопия- Аксумското царство до 9 век Ще посетим архиологическия музей,известния парк Обелискът на Аксум от 3 век висок 24 м и църквата на „Св. Богородица от Цион“ където се пази Светия кивот  от един свещенник и никой няма право да влиза в светилището.Продължаваме към руините на двореца и баните на Савската царица – майка на цар Менелик I  950 г прери н.е  Вечерта ще се настаним в хотела за вечеря и нощувка.

7 ден АКСУМ – МЕКЕЛЛЕ

След закуска напускаме град Аксум и се отправяме към Мекелле по пътя ще видим храмът Йеха който е добре запазен 12 метров каменен храм за който се смята че е на повече от 2500 години.Също ще видим манастира Дебре Дамо в който може да се влезе само чрез изкачване по 15 метрово въже от кожа и в него не се допускат жени.Към обяд ще спрем за почивка и обяд в град Адиград.Следобед продължаваме към Мекелле и по пътя ще видим скалните църкви Тиграй.Вечерта ще се настаним в хотела за вечеря и нощувка.

8 ден МЕКЕЛЛЕ – ХАМЕД ЕЛА

След закуска се отправяме към падината Данакил място колкото красиво толкова и опасно.Това е едно от най горещите и най ниски места на планетата.Ще пристигнем в селцето Хамед  Ела от където ще разгледаме района Далол.Следобед  ще отидем на соленото езеро Асале на 120 м под морското ниво. Тук ще видим солните мини и минаващите многобройни кервани от камили от и към Данакил.Ще продължим към Далол разположен на границата с Еритрея. Ще вечеряме и нощуваме в нашия къмпинг в Хамед  Ела.

9 ден ДАЛЛОЛ – МЕКЕЛЛЕ

След ранна закуска ще продължим към Даллол разположен на границата с Еритрея Тук се намира най-горещото място на земната повърхност с температура 40-45 градуса по Целзий. Гледката е невероятна повърхността е сразлични цветове на дъгата и форми образувани от бликащите горещи извори с високо съдържание на сяра и други минерали създаващи ефектни цветове По-голямата част от този обширен и не населен район се намира на 116 м под морското ниво.Следобед ще отпътуваме за Мекелле за настаняване в хотела ни и вечеря

10 ден МЕКЕЛЛЕ – ЛАЛИБЕЛА

След закуска ще поемем по пътя Самире – Секота наслаждавайки се на разнообразните пейзажи и живота на хората от Амхара.Следобед ще се настаним в хотела ни в Лалибела.

12 ден ЛАЛИБЕЛА

Закуска.Лалибела известна в също като Роха е място което никой турист не пропуска посещавайки Етиопия.Лалибела е известна с изсечените 11 скални  църкви от 12 – 13 в построени  от цар Лалибела.Ще разгледаме първата група от църкви наречена земния Йерусалим след това и втората група – небесния Йерусалим и последно емблематичната кръстовидна църква Свети Георги.Вечеря и нощувка в хотела.

13 ден ЛАЛИБЕЛА – КОМБОЛЧА

Закуска.Днес ще пътуваме в северно-централен район на Етиопия към град Комболча.Ще спрем за обяд и ще разжледаме манастира Хайк Истифанос (затворен за посещение от жени ) , който е един от най-важните в исторически план и влиятелни манастири в Етиопия. Късният следобед  ще се настаним в хотела за нощувка и вечеря.

14 ден КОМБОЛЧА – АДИС АБЕБА – СОФИЯ

Закуска и отпътуваме за Адис Абеба.Следобед ще разгледаме Адис Абеба смятан за  “африканската дипломатическа столица” Ще се разходим по колоритния пазар Широ Меда След това ще посетим катедралата “Света Троица” второто по важност  място за молитва в Етиопия и Етнологическия музей в който се съхранява скелат от повече от 3 милиона години. Следва обяд вместен ресторант а следобед ще се изкачим на хълма Ентото от където можем да направим снимки на града на залез слънце.Ще вечеряме и ще ни трансферират до летището за полет от Адис Абеба в 04.05 ч

15 ден СОФИЯ

пристигаме в София в 20.25 ч

Цената включва :

самолетен билет Истанбул – Адис Абеба – София

самолетен билет Лалибела – Адис Абеба

всички трансфери по програмата с комфортен бус

12 нощувки със закуски в стандартна категория хотели 3-4 *

1 нощувки със закуска,обяд и вечера в къмпинг

всички входни такси на посещаванете места

местни лицензирани гидове на английски език при разглеждане на забележителностите

медицинска застраховка с лимит 10000 евро покриваща COVID – 19

Цената не включва:

виза за Етиопия – 50 $ заплаща се на летището

хранения извън програмата

бакшиши

застраховка Отмяна на пътуване включваща COVID – 19

трансфер София – Истанбул – 100 лв

разходи от личен характер

Примерни хотели по програмата :

Адис Абеба – Jupiter International Hotel https://www.jupiterinternationalhotel.com/

Бахир Дар – Jacaranda Hotel  https://www.jacarandahotelethiopia.com/

Гондар -Goha Hotel  https://www.gohahotel.com/

Аксум – Sabean International Htel https://sabeaninternational.com-ethiopia.com/it/

планината Симиен – Simien Lodge http://www.simiens.com/

Мекелле – Zemaris Hotel

Лалибела – Lalibela Lodge https://www.lalibelalodge.com/

Информация за пътуването :

за влизане в Етиопия е необходим отрицателен PCR тест направен не по късно от 120 ч преди пътуването

(  този тес ще се ползва и за влизане в Турция )

няма изисквания за задължителни ваксини за влизане в страната

при връщане в България към момента е задължителна карантината от 10 дни или при направа на PCR тес сле 24 ч от прибирането и той е отрицателен карантината се прекъсва