Изкачване на връх Арарат

Изкачване връх Арарат – в търсене на Ноевият ковчег

Дати 16.07.2022 ; 20.08.2022

Цена на човек при двойно настаняване – 1380 лв

1 ден

Отпътуване от София с автобус в пристигане късния следобед и настаняване в хотел близо до летище Сабиха.Нощувка.

2 ден

Полет от Истанбул за Ван в 07.35 ч пристига във Ван в 09.35 ч. При желание днес може да разгледаме с лодка  остров Акдамар на който се намира древна арменска църква.Следобед трансфер и настаняване в хотел в Догубеязит,където ще се срещнем с местните водачи.Вечеря и нощувка.

3 ден

След ранна закуска ще се изкачим до с.Цевирме на около 2000 м с джипове от където започва нашия първи 4-ри часов преход 8-10 км. до първия базов лагер приблизително на 3100 м. Базов лагер 1 е зелено пасище с каменни стени за защита на палатките от вятъра. Вечеря и нощувка в палатка по двама.

4 ден

Днешния ден е за аклиматизация.След като закусим ще се изкачим до 4100 м. И ще се върнем в лагера ни за вечеря и нощувка.

5 ден

Днес предстои по-стръмен 6 часов преход около 10 км.до базов лагер 2 на височина 4300 м. Кръглите просеки сред скалите осигуряват на нашите палатки естествен вятърен щит. Разтопената вода от ледника тече свободно в близост до къмпинга. Вечеря и нощувка в палатка.

6 ден

Днес ще тръгнем рано около 02.00 ч. защото изкачването до върха на кота 5136 м. е около 6 часа.За последния един час от изкачването са необходими котки и умения за ходене по лед.След снимки на върха и кратък престой се връщаме в базов лагер 2 около обяд.След като обядваме слизаме до базов лагер 1 за вечеря и нощувкав палатка.

7 ден

След закуска ще се спуснем за около 4 часа до с.Цевирме и от там с трансфер до Догубеязит,където ще разгледаме двореца на Исхак Паша.По желание посещение на турска баня за отпускане на мусколите.Вечеря и нощувка в хотел.

8 ден

След закуска трансфер до летището на Ван за обратен полет в 10.05 ч пристигаме в Истанбул в 12.20 ч. Отпътуване от Истанбул за София с автобус.

 

Храна: По време на експедицията има осигурени закуска, обяд и вечеря. За останалите дни в цената е включена само закуска.

 

Необходима екипировка:  

раници (голяма – 80-90л. и малка 35-50 л.); спален чувал (комфорт 0 C; екстрем -15 C), термо бельо (не памучно!), водоустойчиви трекинг обувки, пуловер / полар, водоустойчиво яке (от дишаща материя), шапка за слънце, вълнени / термо чорапи, слънчеви очила със странични предпазители (изцяло покриващи окото), пухенка, пластмасови обувки за изкачването до върха (може и много стабилни кожени обувки, но задължително с улей за котки), гети, котки (10-12 зъба), 2-3 карабинера, аптечка / медицински комплект, (включващ антивъзпалителен крем за стави и крем за третиране на изгаряния), челник, вазелин за устни, слънцезащитен крем (UV фактор не по-малък от 30-60), телескопични трекинг щеки, дебели ръкавици и шапка, маска за лице (не е задължителна), термус, тоалетна хартия

Цената включва

Самолетни билети Истанбул-Ван-Истанбул с чекиран багаж 15 кг

нощувки и храна (както е описано по-горе)

сертифициран планински водач с английски

трансфери (както са описани в програмата)

палатки

шалтета и посуда за готвене

разрешително и такси за изкачване на върха

 

Цената не включва

 

Автобусен билет София – Истанбул – София

Напитки

Застраховка

Бакшиши

Лични разходи