Северна Етиопия и падината Данакил

СЕВЕРНА  ЕТИОПИЯ и падината ДАНАКИЛ

12 дни / 10 нощувки

11.04.2023 – 23.04.2023 

11.09.2023 – 23.09.2023

цена на човек в двойна стая – 5340 лв  4880 лв за ранни записвания до 20.04.23


В тази програма сме съчетали древната история на северна Етиопия и падината Данакил едно от най странните, опасни и в същото време вълнуващи места на планетата ни. Гледките са толкова невероятни,че оставят впечатление за извънземен пейзаж – бликащи гейзери,пейзажи обагрени с ярки цветове,обширни солени езера и вулкани затова се пригответе за едно невероятно пътешествие, което определено ще бъде едно от най-ярките преживявания в живота ви.

1 ден СОФИЯ – ИСТАНБУЛ – АДИС АБЕБА

Полет от София през  Истанбул в 09.25 ч Пристигане в Адис Абеба в 23.55 ч  Посрещане от фирмата партньор,трансфер до хотела и нощувка.

2 ден АДИС АБЕБА – БАХИР ДАР 501 км 8-9 часа

След закуска отпътуване за Бахир дар който е малък град разположен в южната част на езерото Тана най- голямото езеро в Етиопия от където извира реката Сини Нил. Ще се движим по дефилето на река Сини Нил един от най-живописните пътища  в Етиопия с изключителни гледки наподобяващи на Гранд каньон.Ще посетим манастира от 13 в  Дебре Лебанос ,което е едно от най-светите места в страната и ще обядваме в местен ресторант.Вечерта настаняване в хотел и нощувка.

3 ден  БАХИР ДАР

Закусваме и се отправяме към градчето Тис Абай където се намира водопада на река Сини Нил спускащ се по скала от 40 м по продължение на 400 м с изумителни гледки.Ще направим снимки и ще се върнем в Бахир дар за обяд.Следобед ще се разходим с лодка по езерото Тана и ще посетим манастира Ura Kidanmihret с множество стенописи на религиозни сцени.Вечеря и нощувка.

4 ден БАХИР ДАР – ГОНДАР  – НАЦИОНАЛЕН ПАРК СИМИЕН

След закуска ще отпътуваме за Гондар известен като “Камелот “ на Африка ,разположен в подножието на величествената планина Симиен Национален парк.Град Гондар през 17 и 18 век е бил столица на Етиопия и дом на много императори и военачалници построили няколко замъка и дворци. Следобяд ще посетим най впечатляващия замък Гондерина на император Фасиладас построен от грубо издялан базалт на два етажа и църквата Силасие.Ще напуснем Гондар и ще се отправим в планината Симиен и входа на Националния парк Симиен.Тук ще се качи местен водач който ще ни придружава до лоджа в който ще се настаним.

5 ден СИМИЕН – ГОНДАР

След закуска ще се отправим към Санкабер разположен на 3220 м , ще имаме  преход 2 ч за да се насладим на изумителната красота на този парк и ще се срещнем с живещите тук бабуини.Ще направим пикник за обяд и следобед ще тръгнем към Гондар за да се настаним в хотелът ни за вечеря и нощувка.

6 ден ГОНДАР – ЛАЛИБЕЛА

Закуска.Днес се отправяме към Лалибела ,известна  също като Роха е място което никой турист не пропуска посещавайки Етиопия.Лалибела е известна с изсечените 11 скални  църкви от 12 – 13 в построени  от цар Лалибела от преди 800 години.Ще направим почивка по обед в град Дебре Таборе.Следобед ще се настаним в хотеът ни за вечеря и нощувка.

7 ден ЛАЛИБЕЛА

Закуска.Ще започнем с разгледане на първата група от църкви наречена земния Йерусалим.Ще имаме време за обяд и ще продължим обиколката ни с втората група – небесния Йерусалим и последно емблематичната кръстовидна църква Свети Георги.Вечеря и нощувка в хотела.

8 ден ЛАЛИБЕЛА – МЕКЕЛЕ

След закуска ще се отправим към град Мекеле,който е основан през 13 в а през 19 в император Йоханес го прави своя столица.Ще се движим по пътя Самире – Секота наслаждавайки се на разнообразните пейзажи и живота на хората от Амхара.Ще се настаним в хотелът ни за вечеря и нощувка.

9 ден МЕКЕЛЛЕ – ХАМЕД ЕЛА

След закуска се отправяме към падината Данакил място колкото красиво толкова и опасно.Това е едно от най горещите и най ниски места на планетата.Ще пристигнем в селцето Хамед  Ела от където ще разгледаме района Далол.Следобед  ще отидем на соленото езеро Асале на 120 м под морското ниво. Тук ще видим солните мини и минаващите многобройни кервани от камили от и към Данакил.Ще продължим към Далол разположен на границата с Еритрея. Ще вечеряме и нощуваме в нашия къмпинг в Хамед  Ела.

10 ден ДАЛЛОЛ – КОМБОЛЧА

След ранна закуска ще продължим към Даллол разположен на границата с Еритрея Тук се намира най-горещото място на земната повърхност с температура 40-45 градуса по Целзий. Гледката е невероятна повърхността е сразлични цветове на дъгата и форми образувани от бликащите горещи извори с високо съдържание на сяра и други минерали създаващи ефектни цветове По-голямата част от този обширен и не населен район се намира на 116 м под морското ниво.Следобед ще отпътуваме за Комболча за настаняване в хотела ни и вечеря

11 ден КОМБОЛЧА – АДИС АБЕБА – СОФИЯ

Закуска и отпътуваме за Адис Абеба.Следобед ще разгледаме Адис Абеба смятан за  “африканската дипломатическа столица” Ще се разходим по колоритния пазар Широ Меда След това ще посетим катедралата “Света Троица” второто по важност  място за молитва в Етиопия и Етнологическия музей в който се съхранява скелат от повече от 3 милиона години. Следва обяд вместен ресторант а следобед ще се изкачим на хълма Ентото от където можем да направим снимки на града на залез слънце.Ще вечеряме и ще ни трансферират до летището за полет от Адис Абеба в 01.15 ч

12 ден СОФИЯ

пристигаме в София в 14.35 ч

Цената включва :

самолетен билет София – Адис Абеба – София с Турски авиолинии

всички трансфери по програмата с комфортен бус

10 нощувки със закуски в стандартна категория хотели 3-4 *

1 нощувки със закуска,обяд и вечера в къмпинг

всички входни такси на посещаванете места

местни лицензирани гидове на английски/руски език при разглеждане на забележителностите

медицинска застраховка с лимит 10000 евро покриваща COVID – 19

Цената не включва:

виза за Етиопия – 50 $ заплаща се на летището

хранения извън програмата

бакшиши

застраховка Отмяна на пътуване включваща COVID – 19

разходи от личен характер

Примерни хотели по програмата :

Адис Абеба – Jupiter International Hotel https://www.jupiterinternationalhotel.com/

Бахир Дар – Jacaranda Hotel  https://www.jacarandahotelethiopia.com/

Гондар -Goha Hotel  https://www.gohahotel.com/

планината Симиен – Simien Lodge http://www.simiens.com/

Мекелле – Zemaris Hotel

Лалибела – Lalibela Lodge https://www.lalibelalodge.com/

Информация за пътуването :

няма изисквания за задължителни ваксини за влизане в страната